Categories
Chokolade

Chokolade: Rengøring, holdbarhed, opbevaring og “undgå madspild”

Print Friendly, PDF & Email

Rengøring

Formene skal være lidt fedtede før man går i gang – ellers sætter chokoladen sig fast. Normalt bør det ikke være nødvendigt at vaske dem op. De bliver bedre og bedre efterhånden som de har været brugt. Skulle formen komme i forbindelse med fyldet kan den skylles i varmt vand (uden sulfo) og omgående tørres grundigt af så der ikke dannes kalkrande fra udtørret vand. Brug aldrig sulfo, når du vasker formene op. Læg dem i varmt vand og undgå at ridse dem med hårde børster og skuresvampe. Tør straks formene af med et gammelt viskestykke (chokolade farver meget), og tør de sidste rester fugt væk med lidt vat (så der ikke med tiden sætter sig kalk på dem). Opbevar formene rent i en plasticpose – så er de klar til næste gang.

Pas på afløbet. Chokolade sætter sig i afløbssystemet når det afkøles. Chokoladerester bør derfor så vidt muligt skrabes af (og genbruges) før du rengør formene. Hæld vaskevandet ud på jorden i stedet for i afløbet.

Holdbarhed og opbevaringstemperatur

Hjemmelavede fyldte chokolader holder sig ikke friske i månedsvis – regn med højst 3 uger. Ved at tilsætte konserveringsmiddel + en lille smule citronsyre til fyldet kan holdbarheden forlænges yderligere 2 – 3 uger. Uanset dette, så er chokoladerne bedst når de er helt frisklavede. Det er vigtigt at chokoladerne opbevares ved nogenlunde konstant temperatur. Temperaturer mellem 15 og 20 grader er ideelle.

Chokoladen bør ikke forandre udseende under opbevaring. Hvis den gør det skyldes som regel:

  • enten forkert temperering eller
  • forkert/svingende opbevaringstemperatur.

Forholdene i private hjem varierer, så det er vigtigt at prøve sig frem og finde en proces og udstyr som fungerer for en selv.

Undgå madspild

Der er ikke noget værre end madspild og spild af chokolade er absolut ingen undtagelse herfra. Jeg vil mene det er tilladt at græde over spildt chokolade.

Fortvivl dog ikke. Genbrug resterne:

Rene chokoladerester (uden spor af fyld og andet) samles sammen og gemmes til næste gang hvor smeltes og tempereres sammen med evt. yderligere chokolade. Forskellige typer ren chokolade kan uden videre blandes. Bemærk: Der vil altid være rester af chokolade når du er færdig, for der vil altid være noget som skrabes af de sidste forme.

Ganache kan fryses. Læg sprøjteposen i en plasticpose og lad den tø i denne. Når den er helt tøet, tørres posen af for evt. kondens før sprøjteposen tages ud så der ikke kommer vand i chokoladen.

Knuste chokolader og chokolade som er ”forurenet” med fyld kan du enten skynde dig at spise selv eller bruge som fyld i f.eks. hjemmelavet is. Alternativt kan det bages ind i en kage. Står du ikke lige overfor at skulle lave is kan du lægge det i fryseren, som det er, indtil videre.

By Dorthe

Dorthe Bechmann
Roskilde
info@udenmadogdrikke.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.