Categories
1800 tallet 1900 første halvdel Danmark Kager og desserter Nordiske egnsretter

Søsterkage

Print Friendly, PDF & Email

Søsterkage

Opskriften stammer fra kogebogen: Kogebog for husmødre af bondestanden. 1884.  For en sikkerhedsskyld er angivet hvordan kagen bages hvis man ikke har en ovn og det skulle selvfølgelig prøves. Resultatet er ikke så ringe endda. Jeg har halveret den originale opskrift, så den nu “kun” svarer til en form. Jeg har bagt kagen 2 gange på denne måde og resultatet har været meget forskelligt – en lys og en mørk. Det må have noget med temperatur at gøre – måske at den ene er bagt i en lerform og den anden i en metalbageform. Metalformen giver en meget mørkere overflade fordi den leder varmen bedre.

5 hele æg
125 g smør
250 g fint hvedemel
1/4 l lunken fløde
30 g brun farin
75 g rosiner
reven skal af ½ usprøjtet citron
½ spsk gær

Æggene piske til skum. Smørret smeltes uden at brune. Alle ingredienser røres sammen til en meget blød (næsten flydende) dej.

Når alt dette er godt sammenrørt, hældes det i en  smurt buddingeforme (se billedet) og sættes ved varmen en times tid for at hæves, hvorefter den bages ( i vandbad) enten i en gryde eller i ovnen ved jævn varme 1 time.

Bagning i gryde: Formen stilles ned i en gryde med lidt koldt vand i bunden. Brug ikke for meget vand – kun nogle få centimetre – og vælg en gryde der er så stor at der kan lægges låg på efterfølgende. Skru op for varmen til vandet når kogepunktet og hold temperaturen lige under kogepunktet (95 grader),så der ikke sprøjter vand på kagen.  Den koges på denne måde i ca 1½ time.

Bagning i ovn: Formen stilles i ovnen ved 180 grader og bager i en time.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.