Ingredienser
175 g smør
35 g gær
1 æg
500 g hvedemel
75 g sukker
1 tsk. kardemomme
1 tsk salt
50 g rosiner
50 g sukat
50 g smuttede mandler
skal af ½ usprøjtet citron
sammenpisket æg til pensling
Invalid Displayed Gallery
Kløben kan enten laves som et helt brød eller som boller.
Mælken lunes med fedtstoffet som er hakket i mindre stykker. Heri opløses gæren, når væsken er højst 30 grader (fingerlun). Øvrige ingredienser tilsættes. Dejen røres godt. Bemærk der er tale om en blød klistret dej. Den slipper ikke fingrene. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form den til brød eller boller:
Brød: Dejen rulles ud til et rektangel og foldes først fra den ene side og så fra den anden så der dannes en kløft gennem brødet. Smøres med æg eller æggehvide og bages ca 30 minutter ved 225 grader. Ovnen skal være varm fra starten. Brødet kan drysses med sigtet flormelis før servering.
Boller: Dejen formes til aflange boller med 2 skeer og lægges på bagepladen på bagepapir. Efterhæver i 15 – 30 minutter, pensles med sammenpisket æg og bages i ca 15 minutter ved 225 grader. Oven skal have den rette temperatur fra starten. Afkøles på en rist – serveres gerne mens de endnu er lune.
Hvis de fryses bevarer de bedst friskheden hvis de lægges i plastikpose mens de stadig er lune, men først lægges i fryseren når de er helt afkølede.
Skriv et svar