Sønderjysk kaffebord 1920
Nedenfor finder du opskrifter på kager som hørte til sønderjysk kaffebord. Jeg har så vidt muligt forsøgt at holde mig til gamle originale opskrifter, som var kendt og brugt frem til ca. 1920. Kaffebordet udvikler sig. I dag er der sikkert mange nye kagetyper som finder vej til kaffebordet, mens andre glider ud. Det består traditionelt af 7 sprøde (småkager), 7 bløde (ex sandkage) og nogle siger også 7 fløde, hvorved menes 7 slags kage med flødeskum.
Det traditionelle kaffebord
Kaffebordet er et ritual hvor kagerne serveres i fast rækkefølge og omfang. Først serveres stopkagerne: pomle (boller), kringle og måske søsterkage. Så følger pladekager og sandkager med og uden creme. Dernæst torterne (lagkagerne) – som regel 2 forskellige – den ene altid en brødtærte. så kommer riskage og cremesnitter og til allersidst komme småkagerne – der skal være mindst 7 slags og man slutter med “ingenting”, for det kan man altid spise…
Planlægning
Vil du lave et Sønderjysk kaffebord så skal du enten sikre dig, at du har tid nok (det tager ca. en uge at lave det hele klar), eller du skal bede dine gæster om at medbringe nogle af kagerne. Går du i gang bør du sørge for at der er måske 15 – 20 deltagere – det er et stort et arbejde, at sætte i gang for færre mennesker. Og I bør også sørge for, at der bliver sunget lidt undervejs. For mig har det taget omkring 40 timer at fremstille kager til et Sønderjysk kaffebord, når jeg har gjort det alene. Opgaverne kan alternative nemt deles ud så I er flere om det.
Langt det meste bagværk smager bedst nybagt, men rent praktisk kan det hele jo ikke laves samme dag. Derfor kræver det lidt planlægning at gennemføre kaffebordet.
Boller, kringle og søsterkage kan du med fordel lave et par uger i forvejen og lægge det i fryseren. Småkager kan også let opbevares i en lukket kasse (evt. i fryseren) når man bare har sikret sig at de er helt gennembagte og sprøde. Dagen før kan du lave sandkager, pladekager og lagkagebunde. Du kan også lægge evt. lagkager sammen – dog ikke brødtærten, som skal spises helt frisklavet. Det er også en god ide sørge for at dække bordet, så det er klar. På selve dagen får du travlt:
Selve dagen:
- Start med at tage gærbrødet op af fryseren, så du ikke glemmer det.
- Tag også smør ud af køleskabet i god tid, så det kan få stuetemperatur og blive smørbart.
- Husk rigeligt med kaffe.
- Vi har købt fine kaffestel, kaffekander og lagkageforme på loppemarkeder.
Læs mere
Her kan du læse mere om det sønderjyske kaffebord:
- Det Sønderjyske kaffebord – et tredje sakramente. Inge Adriansen. Museum Sønderjylland. Sønderborg slot.
- Sønderjysk koge- og bagebog. Inge adriansen & Maria Bøgvald, Christian Ejlers’ forlag. 1973.
- Et Sønderjysk kaffebord. 18 opskrifter. Handelsbanken 1980.
Danske egnsretter. Erik Koed Westergaard. Lindhardt og Ringhof. 1974. Denne bog bør ikke forveksles med en nyere af samme navn, som har et helt andet indhold. Den gamle bog indeholder masser af oplysninger om gamle dages kost. - De glemte kager. En kulturhistorisk bagebog fra Museum Sønderjylland – Jacob Michelsens Gård.
- Facebook gruppen “De glemte kager”
Har du kendskab til sønderjyske kogebøger som bør medtages på listen så er du meget velkommen til at kommentere dette. Det vil gøre listen bedre.