Bistik eller bienenstich
Bistik er kendt langt ud over Danmarks grænser. I Tyskland kaldes den “bienenstich”. Bistik bages i 2 omgange først en forbagning, hvorefter glasuren smøres ud på kagen. Så efterbages den, flækkes og fyldes med creme.
Ved et tilfælde fik jeg besøg af en amerikaner, hvis familie har rødder tilbage i Centraleuropa. Han voksede de først år af sit liv op i en flygtningelejr i det centrale Europa efter krigen. Senere flyttede familien til USA, hvor familien fik et stærkt netværk blandt borgere fra det centrale Europa. Han genkendte straks denne kage, som han havde fået serveret i dette barndomsmiljø – og jeg skal hilse at sige, at det var en stor succes, som bragte minderne frem. “Ah, bienenstich”. Ikke sært, for den smager virkelig godt.
Invalid Displayed Gallery
Dej:
3 æg
200 g sukker
150 g mel
1,5 tsk bagepulver
100 g smeltet afkølet smør
Pisk æg og sukker til det er lyst og luftigt. Sigt mel og bagepulver sammen ned i dejen og bland det smeltede smør i. Rør forsigtig til det er blandet. Hæld dejen i en smurt springform (23 cm) og bag 30 minuter ved 200 grader.
Mandelglasur:
50 g mandelflager
75 g sukker
75 g smør
1 spsk fløde
1 spsk mel
Ingredienserne til mandelglasur hældes i en gryde og koges sammen. Stilles til afkøling.
Når kagen er bagt smøres den med mandelglasuren og bager videre 10 – 15 minutter til den er lysebrun. Når kagen er helt kold flækkes den og fyldes med creme.
Creme:
1/4 l mælk
2 æggeblommer
1 strøget spsk mel
1½ strøget spsk sukker
25 g smør
lidt vanilie
Mælk, æg, mel, vanilie og sukker varmes op under omrøring. Tilsæt smør inden det bliver helt stift. Stil cremen til afkøling.
Opskriften er fra Sønderborg husmoderforening. Den har været en helt almindelig ved en sønderjysk kaffebord.
Skriv et svar