Stribetærte eller “æ strieftort” er en særlig sønderjysk lagkage, som består af tynde bunde lagt sammen med ribs-gelé. Denne kage er med 6 lag – nogen vil mene der bør være 9 lag i en ordentlig stribetærte. Du kan naturligvis øge antallet som du ønsker. Kagen holder sig fint på køl i mange dage og er derfor god at have i huset hvis der kommer uventede gæster. Den var tidligere en populær kage som gave ved barselsbesøg.
Nogen putter marcipan i stribetærten. Det var helt sikkert ikke sket i min mormors tid. Hun voksede op i Sønderjylland i begyndelsen af 1900, mens området stadig var tysk og første verdens krig rasede. Der var mangel på alt undtagen det man selv kunne dyrke. Et luksusprodukt som marcipan var ikke tilgængeligt. Man forsøgte under krigen at lave et en erstatning af kartofler.
Bundene fremstilles med
- 5 æg
- 250 g sukker
- 60 g hvedemel
- 60 g kartoffelmel
- 1 tsk. bagepulver
- 1 spsk. vand
- ca. 700 g ribsgele
- Flormelis til glasur.
Klip 6 mindre stykker bagepapir og tegn en cirkel på ca. 21 cm i diameter på alle stykker. Brug f.eks. en skål som skabelon.
Del æggene i hvider og blommer.
Pisk hviderne stive og rør forsigtigt sukker i . Tilsæt blommerne en ad gangen. Rør de 2 slags mel og bagepulver sammen og sigt det i sammen med 1 spsk. vand. Rør forsigtigt sammen.
Fordel dejen jævnt på de 6 stykker bagepapir indenfor de 6 cirkler.
Bag bundene 2 og 2 ca. 10 minutter ved 200 grader til de er lysebrune. Brug gerne varmluftfunktionen så varmen fordeles mere jævnt.
Efter bagning lægges bundene sammen med ribsgele og pyntes med glasur. Kan spises umiddelbart men bliver bedre efter et par dage i køleskab.
Læs mere om Sønderjysk kaffebord
Skriv et svar