Skørdejskringler
Ingredienser:
180 g mel
5 g gær
125 g smør
0,75 dl fløde
Smørret blødgøres og røres med de øvrige ingredienser. Stilles til hævning ½ time hvorefter dejen deles i 30 – 35 ligestore stykker.
Hvert stykke rulles tyndt ud og formes til en kringle. Kringlerne pensles med æggehvide og drysses med perlesukker. Bages ca 15 minutter ved 190 grader til de er lysebrune. Kagerne bliver helt sprøde som andre småkager.
Skørdej er en mørdejslignende dej, men med mindre sukker og mere smør. Skørdejskringler er stort set det samme som kaldes sukkerkringler eller tekringler i andre dele af landet. Dog er der i denne udgave gær, mens opskrifter på sukkerkringler/tekringler som regel ingen hævemiddel indeholder eller anfører tilsætning af hjorttaksalt.
Opskriften stammer fra Inge Adriansen, men hun anfører at kringlerne skal vendes i æggehvide. Det fungerede ikke hos mig. I det hele taget, så er det svært og langsommeligt at lave skørdejskringler, men hvis det lykkes, så smager de rigtig godt.
Ruth bingerhansen skriver
Har lige læst om det sønderjyske kaffebord ,og jeg bliver helt nostalgisk ,jeg er født og opvokset i Årøsund ,og mange af opskrifterne blev brugt i mit hjem ,
Knepkagen. Har jeg selv bagt snesevis af gange ,
Jeg har været sandjords landhusmor i 50 år og når kartoflerne skulle bjerges ,var det fast tilbehør at få knæpkager til eftermiddags kaffen ude i marken.
Ikke et efterår uden knæpkager,de var utrolig populære ,
Nu vil jeg gå ud i mit køkken og bage en portion. Mine naboer vil sikker også kunne lide dem
Jeg er en årgang 1935
Dorthe skriver
Tak – god fornøjelse i køkkenet.